KABA

Messi, Balić, Beyonce, Severina i Rozga idoli mladih Karlovčana

KARLOVAC – Najbolji nogometaš svijeta Leo Messi, hrvatski rukometaš Ivano Balić, pjevačke zvijezde Beyonce i Britney Spears te njihove domaće kolegice Severina i Jelena Rozga, kao i najpopularniji hollywoodski par Angelina Jolie i Brad Pitt, samo su neki od najčešćih idola karlovačkih osnovaca i srednjoškolaca.

Pokazalo je to ovogodišnje istraživanje “Idoli djece i mladih”, koje su proveli polaznici fakultativne nastave iz psihologije Gimnazije Karlovac. Istraživanje je provedeno na uzorku 547 ispitanika, a više nam je ispričala voditeljica istraživanja, profesorica Sanja Gosta Jerman.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jerman_1.mp3}

Profesorica Gosta Jerman izdvojila je nekoliko zanimljivih rezultata istraživanja. Kao osobine vrijedne divljenja ispitanici su najčešće izdvajali hrabrost i poštenje, kao idoli su češće navođene osobe muškog spola, osim estradnih zvijezda među idolima se našlo i ime znanstvenika Nikole Tesle te nekoliko zanimljivih imena iz hrvatske i svjetske povijesti, a sklonost biranju takvih idola umjesto onih estradnih raste proporcionalno dobi ispitanika.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jerman_2.mp3}

Zaključak istraživanja o idolima mladih mogao bi se svesti na jednu rečenicu: mladi se ne dive samo slavnim osobama, već kao razlog za divljenje navode hrabrost i poštenje običnih ljudi. No, problem je u tome što su takve osobe premalo zastupljene u medijima, pa su njihova imena mladima uglavnom nepoznata. Stoga novo istraživanje karlovačkih gimnazijalaca nosi i jednu poruku medijima i cijelom društvu:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jerman_3.mp3}

Ples