KABA

Međunarodna vojna vježba pokazala visoku pripremljenost OS RH

SLUNJ – Oružane snage Republike Hrvatske, zapovjedništvo američkih snaga za Europu i Zapovjedništvo kopnenih snaga za Europu provele su danas na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju međunarodnu vojnu vježbu pod nazivom Immediate response 12. Vježbu je provodilo više od 700 sudionika iz Hrv, SAD-a, Albanije, BIH, Crne Gore i Slovenije, a provodi se prema izmišljenom i detaljno razrađenom scenariju koji je vezan za provedbu operacija u Afganistanu.. Radilo se o tome kako je država pod nazivom Ariana napala državu Atropiju zbog nafte, a zatim je NATO odobrio intervenciju kako bi zaštitio Atropijsku sigurnost.

Vježba se izvodila pod vodstvom načelnika Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske brigadira Ivana Turkalja i direktora odsjeka za obuku u Zapovjedništvu kopnenih snaga za Europu brigadira Andrewa Heppelmanna.

Ciljevi ove vježbe su promicanje regionalne stabilnosti i sigurnosti, unaprjeđenje zajedničke interoperabilnosti sa saveznicima i partnerskim nacijama te služi kao pomoć u pripremi sudionika za uspješno djelovanje u združenom, multinacionalnom i integriranom okružju.

Vježbi su bili nazočni predstavnici oružanih snaga zemalja uključenih u vježbu. Načelnik glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić kazao je kako je vježba pokazala visok stupanj pripremljenosti pripadnika OS RH.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lovric.mp3}

Ministar obrane RH Ante Kotromanović je kazao kako je vježba odrađena dobro i korektno te je najavio još ovakvih vježbi.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kotromanovic.mp3}