Katolički vjernici slave Tijelovo

KARLOVAC -Katolički vjernici danas slave blagdan Tijelova. Ovaj blagdan slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa. Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.
Tijelovo se pojavljuje u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću.

Augustinska redovnica Sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Posebno svečano danas će biti u tri karlovačke crkve, a sve počinje u crkvi Presvetog Srca Isusova, gdje će sveta misa biti služena od 10 sati. Nakon toga, oko 11 sati, krenut će procesija s Presvetim Sakramentom prema crkvi Presvetog Trojstva, do crkve Sveta Tri Kralja, gdje će biti i završetak svečanog slavlja. Misno slavlje i tijelovsku procesiju, uz svećenike Karlovačkog dekanata, predvodit će pomoćni biskup zagrebački monsinjor Ivan Šaško. Proslavu Tijelova zajedno organiziraju župe Presvetog Trojstva, Sveta Tri Kralja i Presvetog Srca Isusova.