alergija_3

KARLOVAC – Broj osoba koje imaju alergijske reakcije na pelud ambrozije raste iz godine u godinu. Budući da to postaje sve veći zdravstveni i društveni problem, iz karlovačke gradske uprave još jednom upozoravaju građane na obvezu uklanjanja ambrozije, ali i ostalih vrsta korova, s privatnih površina. S tim ciljem javljaju da je započeo obilazak poljoprivrednog redara područjem Karlovca.

Ukoliko tijekom obilaska poljoprivredni redar uoči zapuštene površine zakorovljene ili obrasle višegodišnjim raslinjem postupit će prema odredbama Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, na području Grada Karlovca. Propisane kazne za zapušteno poljoprivredno zemljište kreću se od 500 do 5.000 kn, a za poljoprivredno zemljište obraslo ambrozijom fizička osoba može biti kažnjena s novčanom kaznom od 6.000 do 10.000 kn, dok su za pravne osobe novčane kazne još i veće.

Iako se ovo upozorenje odnosi na sve vrste korova, posebno je istaknuto upozorenje koje se tiče visoko alergogene biljke ambrozije. Iz gradske uprave, naime, ističu da suzbijanje ove biljke treba provoditi sada, a ne u kolovozu kada je ambrozija u punom cvatu, jer se, ukoliko se uništava tada, koncentracija peludi može višestruko povećati i time uzrokovati opsežnije tegobe i pospješiti daljnje širenje biljke. Ambrozija inače najviše raste na zapuštenom zemljištu. Ako se radi o pojedinačnim biljkama mogu se suzbiti čupanjem zajedno s korijenjem, dok se u slučaju većih površina preporučuje košenje. Kosi se prije cvatnje ambrozije, i to do 5 cm od tla.

Osim vlasnika i ovlaštenika upravljanja zemljištima, iz gradske uprave upozoravaju i sve ostale građane da ukoliko u svojoj okolini zamijete zemljišta zarasla ambrozijom i drugim korovima, isto prijave poljoprivrednoj, fitosanitarnoj ili šumarskoj inspekciji, ili pak poljoprivrednom ili komunalnom redaru. Brojeve telefona svih nadležnih inspekcijskih službi možete pronaći na web stranici gradske uprave, www.karlovac.hr.

Ukoliko niste sigurni u čijoj je nadležnosti zapušteno i neobrađeno zemljište koje ste zamijetili, iz gradske uprave poručuju da nazovete bilo koju od ovih službi te obećaju da pomoć neće izostati.