konobar

KARLOVAC – Broj nezaposlenih u Karlovcu i Karlovačkoj županiji i dalje je u laganom padu, ponajviše zbog odlazaka sezonaca na rad na Jadran ili na sezonske poslove u inozemstvo. Na kraju svibnja u evidenciji karlovačkog Zavoda za zapošljavanje evidentirano je 10.866 nezaposlenih, što je u odnosu na protekli mjesec smanjenje za 5,5 posto odnosno za 630 osoba. Usporedimo li stanje na kraju svibnja s onim od prije točno godinu dana, vidljivo je smanjenje nezaposlenosti za 2,2 posto tj. za 244 osobe.

Situacija je slična i na državnoj razini. Krajem svibnja u Hrvatskoj je službena brojka nezaposlenih iznosila 306.056, što predstavlja smanjenje od 5,5 posto u odnosu na protekli mjesec, ali ipak povećanje od 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tijekom prošlog mjeseca s evidencije karlovačkog Zavoda za zapošljavanje odjavljeno je 1.177 osoba, od čega njih 785 ili 67 posto zbog zaposlenja, 65 ili 5,5 posto zbog zaposlenja na temelju drugih poslovnih aktivnosti, dok je 327 osoba, ili njih 28 posto odjavljeno zbog drugih razloga kao što su nejavljanje na Zavod, preseljenje ili umirovljenje.

Što se tiče novozaposlenih, tijekom svibnja iz evidencije nezaposlenih Područne službe Karlovac zaposleno je 785 osoba. U odnosu na isto razdoblje prošle godine povećao se broj zaposlenih za 119 osoba tj. za 18 posto. Od ukupnog broja zaposlenih 734 osoba (93,5posto) zaposleno je na određeno vrijeme.

Dok su sretnici u svibnju pronašli posao, neki su nažalost u isto vrijeme ostali bez posla. U svibnju se na Zavod za zapošljavanje PS Karlovac prijavilo 547 osoba, od čega je njih 314, ili 57 posto, došlo nekog oblika radnog odnosa, a ostali iz redovitog školovanja ili neaktivnosti.

Od ukupnog broja nezaposlenih u Karlovačkoj županiji, 56,2 posto su žene.

Dobne strukture nezaposlenih ne ide na ruku mladima, budući da je u evidenciji nezaposlenih najviše upravo mlađih osoba od 20 do 34 godine starosti – njih 3.618. Gotovo 20 posto nezaposlenih prvi put traži zaposlenje.