Borak: Prednost javno-privatnog partnerstva je izbjegavanje zaduživanja

KARLOVAC – Glavna prednost relativno novog načina građenja objekata javne namjene kroz javno privatno partnerstvo je to što u ovom modelu nema zaduživanja. Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija je sada u fazi prikupljanja takozvane liste želja, nakon koje se radi komparator troškova, pojasio je član Upravnog vijeća Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josip Borak na tribini koju je u karlovačkoj Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” organizirala Hrvatska narodna stranka.

– To znači da je svaki projekt potrebno po strogim pravilima Europske komisije i Europske investicijske banke provesti kroz metodologiju, koja nam pokazuje da li je ta građevina za platiše poreza isplativija ukoliko bi se gradila po klasičnom modelu ili po modelu javno privatnog partnerstva. ako matematika pokaže da je klasični model jeftiniji, tu naš posao završava, a ako se pokaže da JPP model isplativiji, mi krećemo dalje s izradom ugovorne dokumentacije. Ugovornu dokumentaciju kasnije je potrebno dostaviti Agenciji za JPP i Ministarstvu financija. Ministarstvo provjerava financijske kapacitete jedinica lokalne samouprave, a Agencija za JPP provjerava da li je dokumentacija koju smo mi izradili izrađena po tim strogim pravilima – objasnio je Borak.

Za sada na listi želja postoji oko 150 objekata javne namjene. Ono što jedinice lokalne samouprave moraju učiniti jest poslati svoju listu, a partnera kao i cijeli postupak javno privatnog partnerstva provodi Centar.

– Da bi nam dostavili tu listu želja potrebno je da imaju riješeno imovinsko-pravno stanje, da imaju prostorno-plansku dokumentaciju u kojoj stoji da je na toj lokaciji može biti škola, zatvor, bolnica ili što se već želi graditi, a potreban nam je još idejni projekt – dodaje Borak.

Upravo objekti javne namjene najlošije stoje po pitanju energetske učinkovitosti jer troše više nego što je potrebno, odnosno oko 250 kw sati po kvadratnom metru. Prema ESCO modelu radi se primjena alternativnih i obnovljivih izvora energije, a potrošnja se može smanjiti i do 40 posto. Prednost za investitora je što ne mora uložiti novac, istaknula je pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić Kaselj.