dakic_mile

KARLOVAC – Prije podne je na Županijskom sudu u Karlovcu nastavljeno obnovljeno suđenje 81-godišnjem Mili Dakiću, optuženom da je naredio ubojstvo trojice hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci 4. kolovoza 1991. godine. Obrana optuženog za svjedoke je imala Josipa Boljkovca, Mirka Božića i Predraga Mrkića.

Boljkovac je detaljno opisao svoju ulogu s početaka devedesetih godina. Kao pomoćnik šefa SIS-a više se bavio Beogradom i ulogom Slobodana Miloševića, rekao je, a na pitanje o saznanjima ubojstva trojice i ranjavanju jednog hrvatskog policajca u Budačkoj Rijeci kazao je da je javljeno sigurnosnim službama da policijske ophodnje ne idu na kritična mjesta na Kordun jer im se prijeti. To je javljeno sa Petrove Gore, posvjedočio je Boljkovac i dodao kako se i njemu osobno prijetilo i da ga se trebalo ubiti. Boljkovac, a niti sigurnosne službe, nisu imale saznanja tko je pucao na policijsku ophodnju. Osobno nije znao ništa o optuženom Mili Dakiću. “Nas su zanimali Biljana Plavšić, Milan Martić, Milan Babić i drugi a sigurnosna ispitivanja M. Dakića nisu dovodila u vezu s događajem u Budačkoj Rijeci”, kazao je Josip Boljkovac.

Svjedok Mirko Božić iz Budačke Rijeke čuo je rafalnu pucnjavu ujutro 4. kolovoza 1991. godine, nedugo potom došao je na raskršće glavne i sporedne ceste i zatekao izrešetano policijsko vozilo i ubijene policajce. Poznavao je svih šest suoptuženih, Dušana Tomića, Milu Tomića, Petra Tomića, Darka Lukača, Đorđa Radujkovića i Darka Kresojevića, a s njima je bio povezan i Ilija Šaula. Iako je i njega poznavao, s njim o ubojstvu nije kontaktirao. Kako je i ranije radio i živio u Budačkoj Rijeci kod Krnjaka, Milu Dakića nikada nije vidio u društvu te grupe kao niti u Krnjaku.

Treći svjedok Predrag Mrkić čuo je od djeda, kod kojega je došao iz Njemačke, o ubojstvu. Poznavao je šestoricu suoptuženih a tek kasnije ih je viđao i u odorama takozvane “Martićeve milicije”. Smatra kako je Ilija Šaula bio među glavnima, on ga je i mobilizirao iako sam trebao natrag na rad u Njemačku. Ta je grupa raspolagala s više raznih vozila pa i sa spornim žutim kombijem Šumarije iz kojega je, kako se pretpostavlja, pucano na hrvatske redarstvenike. Za Milu Dakića ranije nije čuo, tek u zadnje vrijeme kada je protiv njega pokrenuto ovo suđenje.

Na kraju današnje rasprave odvjetnik optuženog Dakića, Ljubiša Drageljević izrazio je nezadovoljstvo neaktivnošću izvanraspravnog sudskog vijeća. Obrana je naime tražila sa se Dakić pusti iz pritvora uz jamčevinu i brani sa slobode. Poradi nepoštivanja zakona pa i Ustava ali i sporosti toga Vijeća, izvijestit će Ustavni sud i Ministarstvo pravosuđa.

Naredno ročište bit će 10. srpnja kada bi video linkom trebale svjedočiti još neke osobe obrane. One su za sada izvan Hrvatske. Sa te rasprave koja će biti u Rijeci, isključena je javnost.