Mjerama za poticanje zapošljavanja do sada obuhvaćene 524 osobe

KARLOVAC – Prošla su tri mjeseca otkako su na snagu stupile nove mjere poticanja zapošljavanja, kojima Vlada poslodavcima želi olakšati financijski teret zapošljavanja novih radnika. Od početka ožujka do kraja svibnja na karlovački Zavod za zapošljavanje stiglo je ukupno 227 zahtjeva za mjerama nacionalnog plana poticanja zapošljavanja, od čega je 188 zahtjeva, odnosno njih 83 posto riješeno pozitivno, što znači da je poslodavcima odobreno korištenje državnih poticaja za zapošljavanje radnika.

Mjerama su do sada obuhvaćene 524 osobe, no najviše njih, 326-ero, zaposleno je samo privremeno, na javnim radovima.

Pomoću mjera za poticanje zapošljavanja za sada je zaposleno i 35 mladih osoba bez radnog iskustva, 24 dugotrajno nezaposlene osobe koje su na Zavod bile prijavljene dulje od godinu dana, četiri osobe starije od 50 godina i dvije osobe iz posebne skupine nazaposlenih u koju se ubrajaju, primjerice, branitelji, djeca i supružnici poginulih branitelja i samohrani roditelji.

Tu je i mjera stručnog osposobljavanja za rad, kojom je za sada obuhvaćeno 60 osoba. Ova je mjera, podsjetimo, namijenjena visokoobrazovanim mladim ljudima kojima se pruža prilika za volontiranje uz naknadu od 1.600 kuna i polaganje državnog stručnog ispita, kao i mladima sa završenom srednjom strukovnom školom pred kojima je polaganje majstorskog ispita.

U okviru provedbe Nacionalnog programa za poticanje zapošljavanja karlovački Zavod za zapošljavanje proveo je i osposobljavanje 66 nezaposlenih osoba s ciljem povećavanja njihove zapošljivosti. Upravo zbog toga odabrani su obrazovni programi za zanimanja koja su tražena na lokalnom tržištu rada, a to su kuhari, pomoćni slastičari, pomoćni krovopokrivači, parketari i monteri suhe gradnje.

Iz Zavoda za zapošljavanje poručuju poslodavcima koji planiraju zapošljavati nove radnike da se o korištenju državnih poticaja mogu informirati na broju telefona 606 400 ili na e-mail: hzz.karlovac@hzz.hr.