gradsko-vijece

KARLOVAC – Tek što je predsjednica Gradskog vijeća Nada Murganić pročitala dnevni red današnje sjednice, određena je 10-minutna pauza. Naime, vijećnik Miroslav Delić predložio je u ime Kluba vijećnika SDP-HNS-HSU-nezavisni da se Odluka o odvodnji otpadnih voda na području Karlovca, kojom se predlaže nova cijena usluga i uvođenje naknade za korištenje pročistača otpadnih voda, kao i Odluka o priključenjima na komunalne vodne građevine, skinu s dnevnog reda današnje sjednice. Kao razlog je naveo činjenicu da su predstavnici Udruge za zaštitu prava potrošača u gradskom Savjetu za zaštitu potrošača podnijeli ostavke zbog nezadovoljstva radom tog tijela, te da je Savjet o ovim odlukama raspravljao i dao mišljenje za koje se udruga potrošača nije izjasnila. Kako je pojasnio Delić, ako savjetodavno tijelo Gradskog vijeća u svom sastavu nema predstavnike Udruge za zaštitu potrošača, po zakonu se smatra da njegove odluke nisu pravno valjane. Stoga je Delić predložio da se ove dvije Odluke skinu s dnevnog reda dok se ne steknu uvjeti za njihovo donošenje.

Nakon pauze, dogradonačelnica Marina Kolaković kazala je da smatra da nema razloga za skidanje spornih točaka s dnevnog reda.

Delić je na to odgovorio da je na vijećnicima da odluče hoće li Karlovac biti grad slučaj ili neće, i da li će se prvo formirati Savjet za zaštitu potrošača koji će raditi na transparentan način ili neće. Podsjetio je da je razlog prijepora to što su članovi sadašnjeg Savjeta u sukobu interesa, odnosno što su članovi tog savjetodavnog tijela predstavnici gradskih tvrtki koje ujedno i predlažu poskupljenje usluga. Također je upozorio da bi za nepoštivanje Zakona o zaštiti potrošača gradska uprava mogla platiti visoku novčanu kaznu. Kolaković je ipak ostala pri svome i istaknula da su kazne previđene u slučaju da Savjet za zaštitu potrošača uopće nije formiran, te da zakonske odredbe ne definiraju da su glasovi pojedinih članova Savjeta važniji od drugih, što prema njenom tumačenju znači da gradska uprava ima pravo prihvatiti mišljenje Savjeta za zaštitu potrošača u krnjem sastavu, kojega trenutno čine samo predstavnici gradskih tvrtki. Potom je stanku zatražio i Klub oporbenih vijećnika.

Kod glasovanja o dnevnom redu, za skidanje spornih odluka s dnevnog reda glasovalo je 9 vijećnika, a 13 ih je bilo protiv. Prijedlog oporbe nije usvojen, što znači da će se poskupljenje vodnih usluga ipak naći na dnevnom redu današnje sjednice. Kako je rekao Delić, vijećnici oporbe na sjednici su odlučili ostati samo zato jer je riječ o važnim odlukama za građane Karlovca.

 


Potom je otpočeo aktualni sat koji se protegao, pa je netko u šali kazao kako treba požuriti sa sjednicom, jer će 30 točaka dnevnog reda trajati i do početka večerašnje Euro-utakmice između Hrvatske i Italije. Vijećnik Ivica Ban iskoristio je govornicu da reprezentaciji poželi uspjeh te pozdravio kako navijače tako i navijačice.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grvijece_1.mp3}

Tridesetak pitanja postavili su vijećnici, a neka izdvajamo. Tako se Zlatko Grčić požalio kako već mjesec dana čeka na podatke o diplomama zaposlenika u gradskim tvrtkama i ustanovama i to onih sa višom i visokom stručnom spremom. Sumnja da neki imaju krivotvorine, a pročelnica Marija Jelkovac odgovorila je da je u tijeku prikupljanje podataka.

Vijećnik Ivica Margarin tražio je odgovor da li jedna banka ima založno pravo prema nekretninama stare karlovačke Toplane. Ako se one prodaju, što će to značiti za grad, upitao je. Prvi čovjek Karlovca Damir Jelić odgovorio je kako je na današnjem prvom ročištu utvrđena vrijednost nekretnine i ona je oko tri milijuna eura.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grvijece_2.mp3}

Za direktora stare Toplane Denisa Janžetića bilo je još pitanja – Mariju Bodrožić – Zorić zanimalo je da li je ta Toplana potrošila i gorivo iz robnih rezervi i ako jest, kako će se to naknaditi, a Krunoslava Karina da li će se u novoj tvrtki “Gradska Toplana” zaposliti i djelatnici iz bivše. Janžetić je kazao kako su podaci o robnim zalihama strogo povjerljivi pa ih ne može iznostiti, dok je direktor nove Toplane Inoslav Latković potvrdio kako je završena sistematizacija radnih mjesta prema kojoj će ta tvrtka imati 52 radna mjesta a to je 22 manje nego u staroj. Prvi radni ugovori se potpisuju, dodao je Latković.