kraj_skole

KARLOVAC, HRVATSKA – Posljednji je dan ove školske godine. Zajedno sa svim osnovcima i srednjoškolcima kojima je današnji dan zadnji „radni” prije ljetnih praznika, u školske klupe danas je sjelo i 1.273 osmaša koje od sutra ne očekuje samo uživanje u zasluženom odmoru, već i važna odluka odabira budućeg zanimanja.

Ukoliko još uvijek nisu donijeli čvrstu odluku o tome, za razmišljanje imaju još svega nekoliko dana.

Prvi upisni krug u ljetnom upisnom roku u srednje škole bit će, naime, održan već od 2. do 5. srpnja. Drugi upisni krug u ljetnom roku slijedi tjedan dana nakon toga, od 9. do 11. srpnja, a za sve one koji se ni tada ne uspiju upisati u željenu školu, bit će tu i jesenski upisni rok krajem kolovoza.

Ove godine u 13 državnih i jednoj privatnoj srednjoj školi u Karlovačkoj županiji odobreno je ukupno 1.518 slobodnih mjesta. Budući da broj odobrenih upisnih mjesta u srednjim školama na području naše županije i ove godine znatno premašuje broj učenika, osmaši i njihovi roditelji ne moraju brinuti oko toga da se neće uspjeti nigdje upisati, jer će u prvim razredima srednjih škola biti gotovo 250 mjesta više nego što uopće ima učenika.

Za učenike i roditelje to je dobra vijest jer će raspolaganju imati široku lepezu zanimanja između kojih će moći birati, dok bi za neke škole ta činjenica mogla predstavljati problem, jer neće uspjeti popuniti svoje kapacitete.