KABA

HSLS: Toplana doživjela slom!

KARLOVAC – Predsjednik karlovačkog ogranka HSLS-a Dragutin Belavić danas je sazvao tiskovnu konferenciju o temama energetske učinkovitosti, Toplani te obnovljivim izvorima energije. Uz njega, na skupu je bio i Josip Bujan, vlasnik prve mini hidroelektrane u Hrvatskoj izgrađenoj na Kupčini.

Belavić je ustvrdio kako je nakon 46 godina postojanja karlovačka Toplana doživjela slom. Stoga je i upitno kako će se karlovčani, koji ovise o Toplani, grijati naredne zime. Alternativnih rješenja nema pa HSLS ističe kako je energetska strategija grada Karlovca već trebala biti usvojena. Zamjera i gradskoj vlasti što se vrti u krug pa očekuje pomoć i Županije i Vlade Republike Hrvatske.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hsls_1806_1.mp3}

Kada je riječ o novoj toplani koja je predviđena na Drežniku, HSLS nije za tu lokaciju. Smatra kako je bolje napraviti dvije do tri manje toplane za grijanje grada.

Nadalje, liberali u gradu smatraju i kako se malo čini na korištenju obnovljivih izvora energije, prvenstveno rijeka ali i pozemnih termalnih voda kojih, primjerice na području Rečice, ima dovoljno.

Josip Bujan, vlasnik prve mini hidroelektrane ispričao je vlastita iskustva oko podizanja elektrane za koju niti danas država nema sluha. Sam je napravio objekt s turbinom na Kupčini a po kredit je morao u Austriju. Može proizvesti 50 kilovata struje i najveći dio ide u mrežu HEP-a od kojega pak nema nikakve naknade. Sve u svemu – ostao je razočaran.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hsls_1806_2.mp3}

Mini hidrocentrala je potpuno automatizirana i ona radi, kaže Bujan i ponavlja kako država u nju nije ništa uložila iako svakoga mjeseca dobiva korist u struji. Zato i dalje ponavlja kako slične male centrale treba graditi. U Karlovcu za to postoje dvije izvrsne lokacije obje na Korani, jedna kod devastiranog hotela a druga na Turnju.


omicron