KABA

Karlovac domaćin iduće Europske konferencije o filmskom stvaralaštvu mladih

KARLOVAC – Članice organizacijskog tima 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala, Marija Ratković i Ksenija Sanković, sudjelovale su na Nordic Youth Film Festivalu u Norveškoj, posvećenom filmskom stvaralaštvu mladih, kao i na Europskoj konferenciji posvećenoj istoj tematici.

U sklopu Nordic Youth Film Festivala predstavljeni su ponajbolji filmovi iz programa prošlogodišnje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala.

Zajedno s organizatorima desetak sličnih europskih filmskih festivala i video skupina za mlade, mlade Karlovčanke aktivno su sudjelovale i na Europskoj konferenciji o filmskom stvaralaštvu mladih, čija je tema bila međusobna suradnja i razvijanje sličnih projekata kojima je cilj razmjena znanja i iskustava, ne samo među organizatorima, već i među mladim ljudima.

Zadaci koji su pred sudionicima konferencije u sljedećih nekoliko mjeseci su kreiranje baze podataka o svim europskim festivalima posvećenim stvaralaštvu mladih, organizacija filmskih projekata koji će uključivati po tri različite zemlje u trajanju od 8 mjeseci, te planiranje sljedeće konferencije.

Zanimljivo je da će domaćin konferencije 2013. godine biti upravo Karlovac, odnosno Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, što kako poručuju mlade karlovačke filmašice, predstavlja najbolji dokaz o pozicioniranju Karlovca na europskoj filmskoj karti za mlade.

Što se pak tiče ovogodišnje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, koja će se održavati od 12. do 15. rujna, rok za prijavu filmova zaključen je 1. lipnja. Prijavljeno je čak 329 radova, što je 15 posto više nego lani.