SPOMENIK

KARLOVAC – Spomenik žrtvama fašističkog terora u Perivoju, koji je godinama bio zapušten i uništavan, uskoro bi konačno trebao osvanuti u novom, ljepšem izdanju. Danas su, naime, započeli radovi na čišćenju spomenika, koji bi trebali biti završeni do početka srpnja.

Predviđeni radovi obuhvaćaju uzorkovanje u svrhu analize, čišćenje kamena od grafita, čišćenje od utjecaja atmosferilija, nanošenje antigrafitnog premaza kao zaštita očišćene površine i elaborat učinjenog, a sve to provodit će se prema posebnim uvjetima koje propisao Konzervatorski odjel u Karlovcu. Za izvođenje radova, nakon provedenog postupka prikupljanja i odabira ponuda, angažirana je tvrtka Carin iz Zagreba. Cijena čišćenja spomenika je 66.150 kuna. Tvrtka Cerin posjeduje licencu Ministarstva kulture za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Pročelnik Nikola Rogoz apelirao je na sve građane da čuvaju imovinu grada, ali i državnu imovinu te najavio da će se posebna pažnja posvetiti zaštiti ovog spomenika.