sunce

KARLOVAC, HRVATSKA – Jutros u 01.09 sati i kalendarski smo zakoračili u najtoplije godišnje doba. Na prvi dan ljeta, takozvanu dugodnevnicu ili ljetnji solsticij, noć traje najkraće, što znači da će nam današnji dan biti najduži u godini. Danas na prvi dan ljeta Karlovac je osvanuo na 21 stupanj, a tijekom dana očekuje se maksimalna temperatura do 34 Celzijusa.

Ljetni solsticij i danas se slavi u mnogim zemljama, što predstavlja priliku za predstavljanje običaja, vjerovanja i legendi tipičnih za stare narode europskog kontinenta i svake godine okuplja brojne entuzijaste, ljubitelje astronomije i drevnih običaja. Najčešći se proslave ljetnog solsticija organiziraju u sjevernim zemljama- Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Latviji i Litvi. Engleski naziv je za te proslave je “midsummer”, a naše proslave se po novo-kršćanskom zovu Ivanje.

Na najkraću noć u godini, i u Hrvatskoj će, točnije na brdu pored poznate zvjezdarnice u Višnjanu, na tradicionalnom Astrofestu posjetitelji imati prigodu vratiti se daleko u prošlost, svečano ispratiti sunce, uz krijesove i bubnjeve, a potom budni dočekati njegov izlazak, kao u drevnim civilizacijama sjeverne Zemljine hemisfere, kojima je sunce bilo simbol života. U slučaju da i vi želite proslaviti ovu noć, glavne teme su vatra, cvijeće žarkih boja i ljubav.

Prvi dan ljeta Karlovac nam je osvanuo na 21 stupanj, a tijekom dana živa u termometru popela se iznad 30 stupnjeva. Maksimalna temperatura danas će ponegdje dosegnuti i do 38 Celzijusa. Zaključak je jasan; trebaju se paziti svi, a ne samo kronični bolesnici. Liječnici savjetuju laganu hranu, uzimanje mnogo tekućine, i izbjegavanje izlaska na vrućinu barem do 17 sati.