KABA

Hrvatska slavi 21. obljetnicu samostalnosti i neovisnosti

HRVATSKA, KARLOVAC – Diljem Hrvatske danas se obilježava Dan državnosti.

Dan državnosti obilježava se svake godine 25. lipnja, kao spomen na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, proglašavajući Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja, na obljetnicu konstituiranja prvog višestranačkog Sabora 1990. godine.

Danas se pak 30. svibanj obilježava kao spomendan, odnosno Dan Hrvatskoga sabora. Dan državnosti ne treba zamjeniti s Danom neovisnosti, koji se obilježava 8. listopada u spomena na donošenje Odluke o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ, kada je Republika Hrvatska i formalno postala nezavisna država. Današnji dan službeni je državni blagdan, pa je kao takav za većinu građana neradani dan.

Uoči današnjeg blagdana, Dana državnosti, izaslanstva Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Karlovačke županije, Grada Karlovca i Policijske uprave karlovačke položila su jučer vijence i upalila svijeće pred Središnjim križem gradskog groblja Jamadol u Karlovcu.

omicron