KABA

Stodeseta slavi 21. obljetnicu osnutka

KARLOVAC – Za dva dana, 28. lipnja navršit će se 21 godina otkako je na starom gradu Dubovcu osnovan prvi bataljun Zbora narodne garde. On je bio jezgra za kasnije osnivanje karlovačke 110. brigade ZNG-a, odnosno Hrvatske vojske. Tim povodom na sedam spomen-obilježja vezanih uz djelovanje stodesete, u četvrtak će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće. Navečer će u crkvi Presvetog Trojstva biti služena misa koju će predvoditi vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.

To su na današnjoj tiskovnoj konferenciji najavili predsjednik Udruge pripadnika stodesete Vladimir Benko, dopredsjednici Željko Padežanin i Juraj Filipčić, tajnik Andrija Štalcar te nekadašnji ratni zapovjednik postrojbe Josip Tomačić. Benko je tom prigodom istaknuo kako će Udruga ove godine skromno označiti 21. obljetnicu osnutka postrojbe koja je u Domovinskom ratu imala 109 poginulih i 438 ranjenih. Najvećim uspjehom zadnjih godina Udruga drži tiskanje dviju knjiga posvećenih stodesetoj.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/benko_2606_1.mp3}

Nekadašnjni zapovjednik brigade Josip Tomačić nikada ne zaboravlja pozdraviti svoje suborce i uvijek zahvaljuje svima koji su obavili svetu dužnost – obranili Karlovac i njegovo okružje a potom i donijeli hrvatski barjak na hrvatsku granicu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/benko_2606_2.mp3}

Udruga pripadnika 110. brigade poziva sve svoje članove ali i pripadnike ove nekadašnje legendarne postroje da se u četvrtak pridruže obilježavanju 21. obljetnice njezina ustroja.