KABA

Međunarodni dan arhiva obilježen i u Karlovcu

KARLOVAC – Međunarodni dan arhiva obilježen je i u Državnom arhivu u Karlovcu. Ove godine proslava se obilježava temom “Fotografija kao dokument vremena”, te je stoga pripremljena izložba foto zapisa. U Karlovačkom arhivu pohranjeno je preko 5.000 fotografija iz raznih povijesnih razdoblja. Državni arhiv u Karlovcu osim toga u svojim spremištima čuva zbirke isprava, građevinskih nacrta i planova, matičnih knjiga, zemljovidnih karata, te brojno gradivo nastalo djelovanjem upravnih, pravosudnih, gospodarskih, kulturnih, prosvjetnih i ostalih institucija, obitelji i pojedinaca.

Međunarodni dan arhiva inače se obilježava od 2008. godine, 9. lipnja, no ove godine uklopljen je u proslavu rođendana našeg grada. Osim izložbe foto zapisa u arhivu je održano predstavljanje Trećeg sveska izvora za povijest Grada Karlovca pod nazivom “Carske i kraljevske povelje grada Karlovca 1774.-1837”. Knjigu je pripremio arhivist za starije gradivo Antonio Bosio.

Ukoliko želite pogledati neki dokument ili fotografiju iz povijesti našeg grada dovoljno je samo ispuniti zahtjev, naime vrata arhiva otvorena su svim građanima svaki dan od 8 do 13 sati.