KABA

Riječno kino u dva vikenda posjetilo 4.700 gledatelja

KARLOVAC – Projekcijom prvog hrvatskog nezavisnog dugometražnog animiranog filma “Inspektor Martin i banda puževa” sinoć je na Foginovom kupalištu završila i šesta, ujedno i posljednja večer “Riječnog kina uz Karlovačko”. Karlovčani su i ove godine, tijekom dva vikenda koliko je trajalo Riječno kino na obali Korane, pokazali koliko im nedostaje stalno kino u njihovom gradu. Sve projekcije bile su odlično posjećene; u dva vikenda pogledalo ih je ukupno 4.700 gledatelja, što je dvostruko više nego tijekom lanjske manifestacije.

Organizatori su sinoć priredili i dodatno filmsko iznenađenje premijerno prikazavši film mlade Nine Čorak iz Kinokluba Karlovac, simptomatičnog naziva “Po kinu se grad poznaje”. Film je nastao u okviru obilježavanja 92. rođendana kina Edison u veljači ove godine i progovara o problemima Karlovca kao grada koji pripada onoj nesretnoj listi gradova bez kina. Impozantnim pljeskom na kraju projekcije Karlovčani su još jednom poručili da bi se po kinu trebao poznavati i njihov grad.

Marija Ratković u ime organizatora zaključila je kako je evidentno da je “Riječno kino uz Karlovačko” manifestacija koja bi trebala postati tradicionalna, upravo radi publike koju je pridobila, jer ne samo da je pokazala po n-ti put da ovom gradu kinu treba, već je postalo i više nego jasno da su Karlovčani prepoznali Foginovo kupalište kao hit destinaciju za provođenje slobodnog vremena: u popodnevnim satima kao osvježenje, a u večernjim kao mjesto dobrih filmova, a sljedeće godine možda i više od toga. Na kraju je istaknula da cijeli ovaj projekt jest njena ideja, no da ona ne bi bila izvediva bez tridesetak vrijednih suradnika i volontera, koji su se s plivaćim naočalama na glavi pojavili ispred platna. Marija je zagonetno poručila da su naočale dane kao hint za razmišljanje gdje bi se sljedeće godine moglo naći filmsko platno Riječnog kina uz Karlovačko.

rijecno_2012_2