KABA

Ove godine na 4 lokacije sa 67 filmova iz 14 zemalja

KARLOVAC – Dva mjeseca dijele nas od početka 17. izdanja Filmske revije mladeži i 5. po redu Four River Film Festivala, nacionalne ali i međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu. Karlovac će tako od 12. do 15. rujna opet postati prijestolnica filma. Događanja su najavljena je na tiskovnoj konferenciji.

Nakon što je selekcijska komisija, koju su sačinjavali filmska kritičarka i urednica izdanja Hrvatskog filmskog saveza Diana Nenadić, filmski kritičar i politolog Boško Picula i voditelj nastave medijske kulture Jura Troje, pregledala 290 prijavljenih filmova, odabrani su oni koji će biti u Revijskom i Festivalskom programu. Osim iz Hrvatske dolaze iz još 13 zemalja svijeta, najavio je član selekcijske komisije Jura Troje rekavši kako će biti prikazano ukupno 67 naslova.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ff_1107_1.mp3}

Karlovac će ove godine imati dva predstavnika sa tri ostvarenja. Kinoklub Karlovac predstavit će dva dokumentarca – “Po kinu se grad poznaje” Nine Čorak i “Žitna kuća” Marka Mikšića. Mikšić je ujedno i autor trećeg filma “Foto dani mladih” koji dolazi iz Filmske družine Lumiere Media, pojasnila je uime organizatora Adrijana Dimić iz Kinokluba Karlovac.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ff_1107_2.mp3}

Novost ovogodišnjih izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala je i jedna nova lokacija a to je bivše kino Edison. Tako će se filmovi moći gledati na četiri pozicije, s radošću je najavila koordinatorica Marija Ratković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ff_1107_3.mp3}

Nekadašnje kino Edison odabrano je za program namjenjen najmlađim filmoljupcima a nazvan je Filmski +5. Tako će Edison po prvi puta zaživjeti na jedan relativno dulji period u svojoj osnovnoj funkciji, pa iako se radi o samo četiri dana i puževi koraci su koraci, objasnila je Marija Ratković. Dodala je i kako će se termini prikazivanja prilagoditi srednjoškolcima. Ujedno, programi na Starom gradu Dubovcu tematski će biti orijentirani na pobjednike dosadašnjih izdanja Revije i Festivala pokušavajući istražiti gdje su ti mladi redatelji, snimatelji, montažeri i producenti danas. Ove godine u dvije festivalske večeri bit će predstavljen današnji rad producenta Ivana Kelave te karlovačkog Kinoklubaša i redatelja Darija Lonjaka.