Karlić: Djeca u Hostelu su dobro, nema ozlijeđenih!

SELCE – Sva djeca smještena u karlovačkom Hostelu u Selcu su dobro, nema ozlijeđenih i sve je pod kontrolom, rekao nam je jutros u telefonskom razgovoru direktor Hostela Marijan Karlić. Trenutno u bivšem odmaralištu boravi 280 gostiju, od toga 100-ak djece iz Hrvatske. Od karlovačkih učenika, u Selcu su trenutno djeca iz OŠ Turanj.

Požar kakav se ne pamti na području Selca i Crikvenice, osoblje karlovačkog Hostela dočekalo je spremno i opremljeno svom propisanom opremom, a direktor Karlić je naglasio i da vatra niti u jednom trenutnu nije predstavljala prijetnju samom Hostelu. Problem je predstavljao dim, točnije oblak dima, koji je jučer u poslijepodnevnim satima zahvatio i lokaciju Hostela, pa su se gosti i osoblje zatvorili u sam objekt dok najgore nije prošlo. Pritom je nekoliko stranih državljana, a riječ je o osobama s respiratornim problemima, pružena liječnička pomoć, no i oni su sada zbrinuti i osjećaju se dobro.

– Imali smo jaku dobru pripremu za obranu od požara, no to nije jedina opasnost, treba imati i dobru zaštitu od dima, a to nismo imali. No, snašli smo se, zalijevali smo objekt da smanjimo opasnost, koristili smo mokre krpe, a da nije bilo tog oblaka dima, mi bi prošli posve netaknuto. Imali smo svog liječnika, lijekove i instrumente tako da je sve prošlo u redu. Petero ili šestero strane djece astmatičara za vrijeme naleta dima ležalo i pružena im je pomoć. Stranci su malo paničarili, ali naša djeca su se držala odlično. Čini mi se da su strana djeca lošije podnijela taj dim, naši su ipak naviknutiji na to jer se na našim područjima još uvijek dosta koristi grijanje na drva, pa im to nije nepoznato. Dio djece je poslijepodne bio u Crikvenici u šetnji, a vratili smo ih u Hostel kad smo zaključili da je opasnost prošla. Navečer, dok je požar dalje bjesnio, kod nas je najnormalnije bila u tijeku večera, nije bilo panike – ispričao nam je Karlić.

Kako nas je jutros izvjestio, trenutno u Selcu nema bure niti dima, pa se čini da je najgore prošlo. Karlić je pohvalio djecu i njihovu discipliniranost, kao i učitelje u njihovoj pratnji koji nisu paničarili i koji su pomogli djeci da najbolje što je moguće podnesu jučerašnje tragične događaje u Selcu.

Unatoč jučerašnjem požaru, svi gosti Hostela, osim redovite smjene, i dalje ostaju u Selcu na ljetovanju.

U pomoć pri gašenju požara na području Selca i Crikvenice otputovali su i vatrogasci iz Karlovca, Duge Rese i Ogulina, koji su cijelu noć zajedno s kolegama iz cijele Hrvatske bili na nogama kako bi osigurali ljude i štetu sveli na najmanju moguću mjeru.