KABA

Benčić: Rebalans je ziheraški, novac je trebalo bolje iskoristiti!

KARLOVAC – “Neinventivan, nekonstruktivan i ziheraški” riječi su kojima su oporbeni vijećnici opisali rebalans karlovačkog gradskog proračuna, koji je danas usvojen sa 14 glasova ZA, 5 PROTIV i 4 suzdržana glasa.

Drugim po redu rebalansom planirani iznos proračunskih prihoda povećan je za gotovo 5 milijuna kuna, odnosno za 2,3 posto, pa novi plan proračuna iznosi nešto manje od 210 milijuna. Kako je istaknula gradska pročelnica za proračun i financije Lidija Malović, izmjena plana prihoda napravljena je na temelju dosadašnjeg ostvarenja prihoda i procjene njihova kretanja do kraja godine.

Što se tiče rashoda, i oni su, sukladno rastu prihoda, također povećani. Najveće povećanje, od 4 milijuna kuna, ide u korist Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Konkretno, povećavaju se kapitalne donacije za Karlovačku športsku zajednicu s ciljem rješavanja imovinsko-pravnih odnosa između nje i NK Karlovca oko ulaganja kluba u reflektore na nogometnom stadionu te rješevanja sudužništva Karlovačke športske zajednice po kreditu NK Karlovca.

Za razliku od HDZ-ovih vijećnika, koji su se složili da ovaj rebalas pokazuje realno planiranje i solidno punjenje proračuna, vijećnici oporbe bili su puno kritičniji. SDP-ov Josip Benčić smatra da reflektori nisu prioritet za građane Karlovca i da postoji mnogo korisnijih načina na koji se mogu iskoristiti dodatni proračunski prihodi.
{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rebalans_1.mp3}

rebalans1

Gradonačelnik Damir Jelić je pak naglasio da novac iz proračuna ne ide za dugove bivšeg karlovačkog prvoligaša, već za otkup reflektora, kako bi oni iz vlasništva kluba prešli u gradsko vlasništvo. Grad je, naime, kako bi se zaštitila ova investicija, odlučio otplatiti cjelokupni kredit koji je podignut za kupnju reflektora 2009. godine, što je bio uvjet da NK Karlovac uđe u Prvu hrvatsku nogometnu ligu. Jelić je naglasio i da će otplata cjelokupnog kredita zapravo značiti dugoročnu uštedu za gradski proračun.
{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rebalans_2.mp3}

Što se pak tiče kritika vezanih uz neulaganja u prioritetne projekte koje je spomenuo Benčić, gradonačelnik je zaključio da je ovaj rebalans svojevrsna premosnica u pripremi novih, konketnih projekata. No, istaknuo je i da današnji rebalans pokazuje, kako je rekao, ozbiljnu vitalnost. Naime, kako je naglasio Jelić, karlovački proračun posve je netipičan u odnosu na prilike na nacionalnoj razini; dok prema najnovijim podacima na nacionalnoj razini nezaposlenost čak i u jeku turističke sezone raste, u Karlovcu je istovremeno u blagom rastu broj zaposlenih. Gradonačelnik očekuje da će, zahvaljujući novim zapošljavanjima u metalskoj industriji, čak i nakon povratka karlovačkih sezonaca na evidenciju burze rada, broj nezaposlenih na lokalnom nivou ostati na sadašnjoj razini ili će čak blago padati. Pojasnio je da to garantira i siguran priljev prihoda od poreza u gradski proračun, a sve to je, naglasio je, preduvjet za velike projekte, među kojima je izdvojeno upravo dugoročno rješavanje problematike grijanja u Karlovcu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rebalans_3.mp3}

Ples