KABA

Jelić o HRK: Takav oblik servisa završena je priča!

KARLOVAC – Sudbina Hrvatskog radio Karlovca, gradske tvrtke gubitaša koja je ove godine proslavila 50. obljetnicu rada, bila je jedna od tema rasprava na jučerašnjoj sjednici karlovačkog Gradskog vijeća. Nedavno imenovani direktor Radio Karlovca Mladen Muić, koji je na ovu poziciju došao nakon izvanrednog otkaza njegovom prethodniku Marijanu Stavljeniću zbog krivotvorene diplome, podnio je vijećnicima izvješće o radu tvrtke, koja gubitke gomila još od 1998. godine. Lanjsku je godinu Radio Karlovac završio s gotovo 170 tisuća kuna gubitka, no pribroje li se tome preneseni gubici iz ranijih godina, ukupan minus iznosi preko 2 milijuna kuna. Vijećnici oporbe pitaju se ima li ova gradska tvrtka budućnost, posebno uzme li se u obzir presuda u korist jednoga od bivših direktora Dragutina Pribanića, kojemu je tvrtka zbog nezakonitog otkaza iz 2003. godine dužna isplatiti gotovo 700 tisuća kuna, zbog čega joj prijeti stečaj. SDP-ova vijećnica Marija Bodrožić Zorić smatra da je krajnje vrijeme da Grad Karlovac, kao vlasnik Radio Karlovca, donese odluku treba li ova tvrtka uopće postojati ili ju je vrijeme jednostavno pregazilo.


{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hrk_1.mp3}

Situaciju u kojoj se nalazi Hrvatski radio Karlovac, njezin stranački kolega Josip Benčić usporedio je pak sa situacijom u najproblematičnijoj gradskoj tvrtki Toplani. Obje tvrtke, naime, već godinama posluju s gubicima, gradsko vijeće iz godine u godinu usvaja njihova izvješća o radu, a pitanje odgovornosti nikada nije postavljeno. Benčić se pita tko će za takvo poslovanje gradskih tvrtki odgovarati građanima, iz čijih se džepova sve to financira.

omicron

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hrk_2.mp3}

Što se tiče budućnosti Radio Karlovca, gradonačelnik Damir Jelić nije nimalo optimističan. Smatra da je pet radio postaja koliko ih trenutno djeluje u Karlovačkoj županiji daleko previše. Također je naglasio da europska regulativa, kojoj će se uskoro morati prilagoditi i hrvatski mediji, ovaj oblik vlasništva nad medijima smatra vrlo diskutabilnim zbog zloupotrebe u političke svrhe.


{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hrk_3.mp3}

Zbog svega toga Jelić Hrvatskom radio Karlovcu prognozira još svega nekoliko mjeseci do najviše nekoliko godina “života”, a kao eventualno rješenje vidi razgovor s vjerovnicima i radnicima tvrtke i njihov eventualni ulazak u vlasničku strukturu.