mine

KARLOVAC – Hrvatski centar za razminiranje potpisao je sporazum o dodjeli sredstava Europske unije za razminiranje ratom pogođenih područja, kojim bi trebalo biti razminirano oko 2,7 km² minski sumnjivih površina na području Karlovačke županije.

Potpisnice sporazuma su Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, te Hrvatski centar za razminiranje, a vrijednost sporazuma je 2.653.333 eura od čega se 2 milijuna eura financira iz sredstava Europske unije, te oko 650 tisuća eura iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Zahvaljujući europskom doprinosu poslovima humanitarnog razminiranja u Republici Hrvatskoj, od 1998. godine do danas, realizirano je više od 70 projekata te uklonjena minska opasnost s područja većeg od 16 km². Ukupan financijski doprinos iznosi više od 20,7 milijuna eura, što Europsku uniju zajedno s njenim pojedinim državama članicama čini najvećim donatorom za razminiranje u Republici Hrvatskoj.