budacka_rijeka_1

BUDAČKA RIJEKA – Svojih kolega prisjetio se načelnik Policijske uprave karlovačke Josip Ćelić koji je zajedno sa suradnicima položio vijenac i upalio svijeću u spomen na troje poginulih policijskih službenika Policijske uprave karlovačke u Budačkoj Rijeci. Naime 4. kolovoza 1991. godine ophodnja postaje prometne policije Karlovac u sastavu Mile Butina, Joža Milčić, Zlatko Škrlac i Nikola Rakocija upućena je na obavljanje redovnih policijskih zadaća u Budačku Rijeku.

Iako se već tih dana živjelo u predratnom ozračju i osjećala se sve veća napetost u odnosima sa žiteljima srpske narodnosti na području tadašnje općine Karlovac, policijski službenici su kao i svakoga dana predano i profesionalno odrađivali sve svoje zadaće. Dolaskom na ovo mjesto zauzeli su svoje pozicije i u tom trenutku, mučki iz zasjede su napadnuti od strane pobunjenih srba. Zasuti rafalnom paljbom, trojica djelatnika Mile Butina, Joža Milčić i Zlatko Škrlac smrtno su stradali na licu mjesta, dok je Nikola Rakocija teško ranjen.

Za ovaj događaj je sedmero osoba optuženo pred hrvatskim sudovima od kojih su Dušan Tomić i Milan Tomić pravomoćno osuđeni na po 20 godina zatvora i za njima je raspisana međunarodna tjeralica jer nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Darko Kresojević, Đorđe Radujković i Stanko Tomić osuđeni su na 20 godina zatvora, ali presuda nije pravomoćna jer je na Vrhovnom sudu još u tijeku žalbeni postupak. Mile Dakić prtvotno je osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora, no na Županijskom sudu u Karlovcu protiv njega se vodi ponovljeni sudski postupak. A protiv sedmookrivljenog Darka Lukaća, sud je zbog njegove smrti obustavio postupak.

Kod spomenika u Budačkoj Rijeci, vijence su položili I članovi obitelji poginulih policajaca te načelnik općine Krnjak, Rade Kosanović.

 

budacka_rijeka_2