KABA

Danas ekstremne vrućine, liječnici pozivaju na oprez

KARLOVAC – Baš kao što su najavljivali prognostičari, današnji bi dan mogao biti jedan od najtoplijih ove godine. Pokazale su to jutros izmjerene temperature diljem Hrvatske. Tako je jutros u 6 sati u Šibeniku i Splitu izmjereno čak 29 stupnjeva Celzijusa.

Karlovac je jutros osvanuo na 17 Celzijusa, a tijekom dana živa u termometru porasti će do čak 37 stupnjeva.

Po najavama meteorologa, u Hrvatskoj se u ponedjeljak očekuje vrhunac toplinskog vala, pa se u Slavoniji i u unutrašnjosti Dalmacije očekuju temperature i do 40 Celzijevih stupnjeva. Zasad se najveće temperature bilježe upravo u Dalmaciji, no meteorolozi upozoravaju da će val vrućine zahvatiti i Slavoniju.
DHMZ upozorava da će visoke temperature zraka posvuda predstavljati vrlo visoku opasnost od toplinskog vala. Zbog toga je potrebno uzimati dovoljno tekućine, nadoknaditi manjak soli zbog znojenja te izbjegavati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Zbog izrazito visokih temperatura koje nas očekuju oprezni trebaju biti kronični bolesnici i starije osobe. Biometeorološke će prilike posvuda biti razmjerno nepovoljne. Zbog sparine i visokih temperatura zraka kod osjetljivijih ljudi na vrijeme mogu se javiti umor, manjak energije i slabost.
Indeks UV zračenja u sljedećih nekoliko dana na području gotovo cijele Hrvatske bit će vrlo visok, pa preporučujemo nošenje kapa ili šešira i nanošenje krema sa zaštitnim faktorom, a u najtoplijem dijelu dana preporučljivo je izbjegavati boravak na suncu te uzimati dovoljno tekućine.

Liječnici građanima preporučuju da izbjegavaju izlaske iz svojih domova. Sigurnosne mjere najviše se odnose na srčane bolesnike i osobe s povišenim krvnim tlakom, koji bi, kao i ostali kronični bolesnici, osim izbjegavanja izlazaka, trebali pripaziti i na redovno uzimanje lijekova. Svim građanima savjetuje se i uzimanje većih količina tekućine, a preporuča se također izbjegavanje teških jela poput pržene te jako zasoljene i začinjene hrane.

U ovim toplim danima, kad meteorolozi najavljuju temperature i do +40°C, spas od vrućina mnogi pronalaze u zatvorenim prostorijama i ispod klima-uređaja.
Ukoliko je kvalitetan i redovito održavan, klima-uređaj zaista zna biti spas od nepodnošljivih vrućina, jer osim što hladi, pročišćava zrak, smanjuje vlažnost i uklanja neugodne mirise. Ipak, klima-uređaji često sa sobom nose i određene opasnosti, koje najčešće nastaju zbog neracionalnog namještanja temperature i nepravilnog održavanja samog uređaja.
Razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bi trebala biti veća od pet ili šest stupnjeva, a klima-uređaj bi trebalo čistiti i dezinficirati barem dva puta godišnje. To je zbog toga što se u cijelom uređaju, a ne samo u filtru, skuplja prljavština, gljivice i bakterije, koje mogu prouzrokovati više bolesti.