Udruzi Korana 43,7 tisuće kuna za informiranje i edukaciju potrošača

KARLOVAC – Karlovačka udruga za zaštitu potrošača “Korana” jedna je od pet udruga u Hrvatskoj kojima je Ministartsvo gospodarstva odobrilo financiranje projekta u sklopu natječaja za dodjelu sredstava za informiranje i edukaciju potrošača u 2012. godini.

43.701 kunu udruga “Korana” dobila je za projekt „BIT ĆU FINANCIJAŠ”, koji je nastavak prošlogodišnjeg projekta na temu financijske usluge „JA NEPISMEN(A)? KAJ GOD!”.

Cilj projekta je kroz informiranje i edukaciju prenijeti informacije i temeljna znanja iz područja financijskih usluga ciljanoj skupini građana – potrošača koji su potencijalni korisnici financijskih usluga. Projekt će obraditi teme osobnih financija, bankarskih usluga (potrošački i hipotekarni krediti, bankovni računi i usluge platnog prometa), te pripreme za starost (životno osiguranje i mirovinski fondovi). Građane se želi informirati o pravno – zakonodavnim odrednicama iz oblasti financijskih usluga, kako bi mogli postati ravnopravni dionik u sklapanju poslova i ugovora iz oblasti financijskih usluga.

Projekt će se provoditi u trajanju 7 mjeseci u gradovima i mjestima županija u kojima djeluju Udruge koje provode projekt, a riječ je o Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Njime će biti obuhvaćeno 70,014 potrošača, odnosno 30 posto stanovništva ciljanih županija, a u ostala županijska središta bit će dostavljeni tiskani promotivni materijali i oglasi preko tiskovnih medija, kojima će biti obuhvaćeno 397.311 potrošača (10 posto punoljetnih potrošača). Projektom će u cijeloj Hrvatskoj biti obuhvaćeno 467,325 potrošača, odnosno 11 posto ciljane populacije stanovništva – potrošača). Projekt podupiru i sufinanciraju Sisačko-moslavačka županija i gradovi Duga Resa, Karlovac, Kutina, Ogulin i Ozalj.

Iz udruge “Korana” također javljaju da je od strane Evaluacijskog povjerenstva Ministarstva gospodarstva također prihvaćen projekt „JAVNE USLUGE NA USLUZI POTROŠAČIMA”, čiji je voditelj predsjednik udruge Željko Tomašić, koji je ujedno i tajnik hrvatskog Saveza udruga za zaštitu potrošača “Potrošač”. Za ovaj je projekt dodijeljeno 46.143 kuna iz državnog proračuna.