KABA

USKOK podignuo optužnicu protiv djelatnice karlovačke Porezne uprave

KARLOVAC, ZAGREB – Nakon provedene istrage, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 52-godišnje Karlovčanke M.M.Č., zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Optužnicom joj se stavlja na teret da je, od svibnja 2009. do kolovoza 2010. godine, kao službenica u karlovačkom područnom uredu Porezne uprave ovlaštena za rad na evidenciji poreznih obveznika u poljoprivredi te obračunu i isplati preplaćenih iznosa poreza i doprinosa, izradila 10 naloga u kojima je upisala podatke o povratu preplate dohotka, PDV-a, doprinosa mirovinsko-invalidskog osiguranja i poreza na dohodak za sebe i devetoro građana, na način da je u svim nalozima upisala broj svog tekućeg računa te je novac, umjesto na račune građana, uplaćen na njezin račun.
Potom je načinila devet naloga za plaćanje gotovine samoj sebi, po osnovi povrata pogrešne uplate poreza na dohodak i doprinosa mirovinsko-invalidskog osiguranja. Te uplate nisu izvršene te joj povrat nije niti pripadao. Na ovaj način okrivljenica si je pribavila materijalnu korist u iznosu od 73.607 kuna.

USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi.