ceik_godisnjica

  • August 20, 2012
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Članovi CEIK-a Braća Seljan, brojni uzvanici, i osobe iz javnog života grada Karlovca obilježili su jučer 15. godišnjicu postojanja ove jedinstvene organizacije u Hrvatskoj. Cjelodnevni program započeo je polaganjem vijenca na kući Seljanovih na Gazi od strane delegacije CEIK-a Braća Seljan, a potom i obilaskom Seljanove šetnice, planinarsko turističke staze koja se proteže od kuće Seljanovih, obalom Kupe, pored Snježne Gospe, Starog grada Dubovca preko Borlina do Vile Anzić, sjedišta karlovačkih ekspedicionista. Ukupna dužina staze je oko 7 km, a upravo je u fazi produljenja do SV. Križa.

Nakon kraćeg odmora na Vili započeo je službeni dio proslave izlaganjem utemeljitelja i predsjednika CEIK-a Braća Seljan Mladena Kuke koji je nazočne upoznao s radom udruge u proteklih 15 godina. Kako je i sam istaknuo, to je zapravo “nemoguća misija”, jer usprkos pedantno vođenoj arhivi teško je pobrojati sve ekspedicije i terenska istraživanja CEIK-a na svim kontinentima svijeta, pobrojati u kratkom vremenu svu izdavačku djelatnost, sjetiti se stotina predavanja koje su članovi održali u zemlji i inozemstvu, stotina izložbi, desetak ekspedicionističkih škola koje su održane za Karlovčane, te brojnih priznanja.

Najvažnije akcije u sljedećoj godini trebale bi biti tiskanje prigodne poštanske marke s likom Mirka Seljana, povodom stogodišnjice njegove smrti, nastavak terenskih istraživanja u Peruu, suizdavaštvo monografije “Povijest planinarstva u Karlovcu” i još mnoge druge aktivnosti.