KABA

Otvorena izložba “Karlovačka peta rijeka”

KARLOVAC – “Karlovačka peta rijeka” naslov je izložbe plakata, fotografija, dokumenata, video zapisa i predmeta vezanih uz dosadašnje manifestacije Dana piva. Izložba je sinoć otvorena na prvom katu Turističko-informativnog centra u Karlovcu. Bit će postavljena do 15. rujna, a njome se ujedno označava i 40 godina od osnutka Turističkog društva Karlovca.

O izložbi su govorile Marijana Lemić uime Turističkog vijeća i Tihana Bakarić direktorica Turističke zajednice grada Karlovca, zahvalivši svima koji su pridonijeli njezinom stvaranju ustupanjem plakata, fotografija, dokumenata i predmeta. Izložbu je aranžirao Zdenko Barjaković, a katalog za koji je tekst napisao Darko Lisac grafički je uredio Marko Pekić.

Na početke pivske manifestacije u Karlovcu podsjetila je naša sugrađanka Vjera Latković, jedna od najzaslužnijih osoba u stvaranju Dana piva. Prisjetila se kako je ujesen sada već davne 1983. godine Rudolf Starić – Juca predložio da se u gradu napravi neka manifestacija vezana uz Karlovačku pivovaru kao jednu od najstarijih firmi u gradu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pivo_2108_1.mp3}

Radilo se sa puno srca i adrenalina, kazuje Vjera Latković i s nostalgijom se prisjeća i prve pivske povorke. Ondašnji direktor Pivovare Ljudevit Mejaški u Križevcima je nabavio konje za pivsku zapregu koja je pošla od Pivovare do središta grada.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pivo_2108_2.mp3}

Na stvaranje Dana piva 1984. godine podsjetio je i karlovački aranžer i scenograf Zdenko Barjaković koji je zbog prirode posla svih proteklih godina vezan uz Dane piva.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pivo_2108_3.mp3}

Izložba “Karlovačka peta rijeka” može se razgledati radnim danom od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 14 sati.


omicron