termometar_1

KARLOVAC – Iako stara vjerovanja kažu da ljeto završava nakon Velike Gospe, ove godine je upravo suprotno. I u drugoj polovici kolovoza očekuju nas velike vrućine. Prema najavama prognostičara, novi toplinski val možemo očekivati sutra i u petak.

Iako je u Karlovcu jutros u 7 sati izmjereno 13 stupnjeva, poslijepodne možemo očekivati do 36 stupnjeva Celzijusa. Sutra bi temperature mogle biti još više, te bismo mogli mjeriti i 38, a u četvrtak za nekoliko stupnjeva zrak bi mogla ohladiti kiša s grmljavinom. Ponovne vrućine možemo očekivati već u petak.

Upravo zbog ovih temperaturnih razlika i vrućina, liječnici upozoravaju na oprez. Zbog sparine i visokih temperatura zraka kod osjetljivijih ljudi na vrijeme mogu se javiti umor, manjak energije i slabost. Liječnici građanima preporučuju da izbjegavaju izlaske iz svojih domova.

Sigurnosne mjere najviše se odnose na srčane bolesnike i osobe s povišenim krvnim tlakom, koji bi, kao i ostali kronični bolesnici, osim izbjegavanja izlazaka, trebali pripaziti i na redovno uzimanje lijekova. Svim građanima savjetuje se i uzimanje većih količina tekućine, a preporuča se također izbjegavanje teških jela poput pržene te jako zasoljene i začinjene hrane.