prvasici_2012

  • September 3, 2012
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Više od pola milijuna osnovaca i srednjoškolaca u cijeloj Hrvatskoj, među njima i 10-ak tisuća onih u Karlovačkoj županiji, danas će, nakon ljetnih školskih praznika, prvi puta sjesti u školske klupe.

Nakon više od dva mjeseca odmora od nastave, učenja i svih školskih obaveza, čeka ih nova školska godina, a pred prvašićima koji će upravo današnji dan pamtiti kao prvi dan škole, svi će se ti zadaci naći po prvi puta u životu. Kako bi u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu prvašići i ostali učenici bili što sigurniji, Policijska uprava karlovačka i ovog će rujna provoditi svoju već tradicionalnu akciju “Poštujte naše znakove”, pojačano nadzirajući ponašanje vozača u blizini osnovnih škola, ali i educirajući djecu te im pomažući da sigurno prijeđu cestu.

U ovoj školskoj godini trebale bi zaživjeti brojne novosti među kojima i odluka da učitelji i nastavnici na kraju polugodišta više neće imati obvezu zaključivati ocjene.

Dobra vijest za roditelje onih učenika koji do škole putuju autobusom je da će odlukom Vlade država ove godine sufinancirati prijevoz svih srednjoškolaca čije je mjesto stanovanja udaljeno od škole više od 5 kilometara, i to sa 75 posto cijene prijevozne karte. Preostalih 25 posto cijene sufinarat će autoprijevoznici, tako da su roditelji ove godine u potpunosti oslobođeni troškova mjesečnih karata.

U povodu početka školske godine danas se očekuje dolazak ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića u ogulinsku Gimnaziju Bernardina Frankopana, gdje će zajedno sa županom Ivanom Vučićem nazočiti svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća. Povod ministrova posjeta je završetak informatizacije te potpisivanje ugovora s Agenciijom za mobilnost i programe, što bi u naredno vrijeme trebalo unaprijediti rad ove ogulinske obrazovne institucije. Početak svečanosti je u 11 sati.


Gosti iz Zagreba danas stižu i u karlovačku OŠ Dubovac, gdje će priredbi dobrodošlice za prvašiće prisustvovati pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić, glavna savjetnica ministra Ivana Kalodžera i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.