KABA

U Kamanju završena “Zelena predškola”

KAMANJE – Iako na području općine Kamanje nema puno djece predškolske dobi, unazad osam godina i za taj mali broj nije bilo odgovarajućeg programa predškole. Roditelji koji su željeli takav oblik obrazovanja morali su djecu vozili ili u Ozalj ili u Žakanje. Također, primjećeno je da su takva djeca unatrag deset godina bila i sve manje u kontaktu s prirodom.

Takvo stanje ovih se dana mijenja zahvaljujući Planinarskom društvu “Vrlovka” iz Kamanja koje je zavšilo projekt nazvan “Zelena predškola”. O projektu kojega je novčano pomogla Zaklada za lokalni razvoj “Zamah” danas su novinare izvijestili predsjednik PD “Vrlovka” Krunoslav Mlačak i voditeljica projekta “Zelena predškola” Mirjana Klemenić.

Osnovu za ovaj projekt inicijatori, a to bili upravo članovi PD “Vrlovka”, našli su u Walesu, kazao je Krunoslav Mlačak. Na primjeru jedne male ruralne sredine u tom dijelu Velike Britanije, otkrili su mogućnost prijenosa takve prakse i u Hrvatsku.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/predskola_0309_1.mp3}

Imedika

Stoga su u Kamanju odlučili osigurati prostorne uvjete za održavanje programa predškole. Za tu namjeru uređen je prostor stare osnovne škole u kojoj je učionica za “Zelenu predškolu”, upoznala je voditeljica projekta Mirjana Klemenić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/predskola_0309_2.mp3}

Za 215 sati rada 24 volontera uredilo je i obojalo 114 četvornih metara zidova i stropa, obojalo tri prozora i dvoja vrata a postavili su i 36 četvornih metara novog laminatnog poda. Prostor će se grijati novom peći na drvni ogrijev.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/predskola_0309_3.mp3}

“Zelena predškola” počet će radom 1. listopada sa petoro djece u početku iako je kapacitet uređene učionice petnaestak mališana.

Ples