KABA

I dalje nedovoljno slobodnih mjesta u karlovačkim vrtićima

KARLOVAC – Osim za školarce, ovaj je tjedan svojevrsni novi početak i za naše najmlađe – vrtićku djecu. Većina njih ljeto je, naime, provela kod kuće s roditeljima ili bakama i djedovima, a s početkom nove pedagoške godine karlovački vrtići ponovo su puni dječjeg smijeha. Novu pedagošku godinu obilježio je prelazak nekoliko vrtićkih objekata iz okrilja Dječjeg vrtića Karlovac pod novu ustanovu – Dječji vrtić “Četiri rijeke”, odnosno vrtić na Turnju. Zbog čega je došlo do ovih promjena i što će one značiti u praksi, pojasnila nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac, Marina Gojak.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vrtic_1.mp3}

Otvorenje vrtića na Turnju donekle je riješilo dugogodišnji problem nedostatka slobodnih mjesta u karlovačkim vrtićima, no čak i sa novim objektom, koji može primiti stotinjak mališana, kapaciteti svih gradskih vrtićkih ustanova i dalje su popunjeni do maksimuma. Ove godine predano je oko 400 prijava za upis, a upisano je 220 novih polaznika. Ravnateljica je ipak zadovoljna te ističe da mnoge prijave nisu zadovoljavale propisane uvjete.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vrtic_2.mp3}

Za one roditelje koji su zadovoljavali uvjete propisane pravilnikom o upisu, dobra je vijest da, iako njihova djeca za sada nisu dobila mjesto u jaslicama ili vrtiću, još uvijek postoji šansa da naknadnim upisom. Naime, ukoliko tijekom perioda adaptacije u sljedećih nekoliko tjedana određen broj roditelja i djece ipak odustane od jaslica i vrtića, što se u praksi događa svake godine, ta će mjesta biti popunjena djecom koja su ta sada ostala neupisana.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vrtic_3.mp3}

Jedno je sigurno – iako je Karlovac lani dobio još jedan vrtić, potreba za gradnjom novih objekata, ili pak prenamjenom nekog od postojećih gradskih objekata u predškolsku ustanovu, i dalje je neupitna.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vrtic_4.mp3}