KABA

Kamanje se priprema za slavlja

KAMANJE – Povodom imendana Blažene Djevice Marije, a to su Dani i župe Ime Marijino u Kamanju i istoimene općine, već tradicionalno bit će priređeno više raznovrsnih događanja. Zajednički naziv im je “Dani općine Kamanje”.

Zbivanja počinju u petak, 7. a završavaju u nedjelju, 9. rujna. Tako će u petak biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Kamanja na kojoj će uz ostalo biti uručene nagrade i priznanja pojedincima, ustanovama i tvrtkama. Navečer od 21 sat u špilji Vrlovci bit će održan koncert “Duo Corde” na mandolinama, a potom će na trgu u Kamanju biti koncert skupine Hladno pivo.

Za subotu od 17 sati planirana je tradicionalna biciklijada za odrasle ali i limače. I ove godine za sve sudionike bit će u osigurane majice, odrasli će uživati u vojničkom grahu a limači u sladoledu. Predviđena su i natjecanja u šahu, beli i potezanju konopa.

U nedjelju je tradicionalno Kamanjsko proštenje. Misa za grkokatolike počinje u 8 sati, u 10 je na slovenskom jeziku, a glavna proštenjarska u 11 sati. Poslije podne u 16 sati bit će i Zahvalna misa, najavljuje velečasni Stjepan Jakov župnik u Kamanju.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zupnik_0509_1.mp3}

A djece je, nažalost, svake godine sve manje. Župnik Jakov kaže kako je svake godine više umrlih nego rođenih pa je tek desetoro djece s područja Kamanje u ponedjeljak krenulo u prvi razred osnovne škole.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zupnik_0509_2.mp3}

Ipak, raduje podatak da se poneke obitelji odlučuju i za treće dijete pa će se možda broj župljana i povećati. Za sada ih u Kamanju i okolici živi oko tisuću, a prije devet godina bilo je 1156 župljana, precizan je velečasni Stjepan Jakov.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zupnik_0509_3.mp3}

Ponovimo, središnja koncelebrirana sveta misa u župi Ime Marijino u Kamanju je u nedjelju, 9. rujna od 11 sati, a predvodit će je prečasni Nedjeljko Pintarić.


Ples