KABA

I Vučić među županima nezadovoljnima novom regionalnom podjelom Hrvatske

ZAGREB, KARLOVAC – Nova regionalna podjela Hrvatske na dvije statističke regije – Kontinentalnu i Jadransku, umjesto dosadašnje tri regije, bila je tema jučerašnje izvanredne sjednice izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Župani, među kojima je bio i prvi čovjek Karlovačke županije Ivan Vučić, izrazili su nezadovoljstvo novom regionalnom podjelom, kojom će, prema njihovu mišljenju, doći do neravnomjernog regionalnog razvoja, pri čemu će biti oštećene slabije razvijene županije.

Na skupu je posebno izraženo nezadovoljstvo načinom pripreme i donošenja ove Vladine odluke, jer kako su istaknuli čelnici županija, prije odluke nisu provedene konzultacije s Hrvatskom zajednicom županija niti je provedena javna rasprava o ovom važnom pitanju, o kojem ovisi budući regionalni razvoj.

Nakon sastanka sudionike je, na njihov zahtjev, u svom kabinetu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije primio potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić, kojemu su iznijeti stavovi župana i zaključci s njihova skupa te je zatraženo da se preispita odluka o novoj regionalnoj karti Hrvatske.

Ministar je pak istaknuo da novom podjelom na dvije statističke regije nitko neće biti zakinut, te da je ta odluka konačna i više se neće mijenjati. Pojasnio je kako bi u slučaju da je ostala ranija podjela na tri statističke regije, 900 tisuća stanovnika u županijama Sjeverozapadne Hrvatske u okružju Grada Zagreba trpilo posljedice bitno smanjene mogućnosti korištenja EU fondova.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić naglasio je da predstavnici županija moraju biti angažirani u odlukama Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja, te da se međusoban odnos mora temeljiti na partnerstvu i solidarnosti.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/podjela_1.mp3}

Iako ministar Grčić uvjerava kako to neće biti tako, te će svi djelovi, pa i slabije razvijeni, imati jednake šanse, u Zajednici županija u to baš i nisu uvjereni.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/podjela_2.mp3}

Buduća suradnja s Ministarstvom regionalnog razvoja mora biti bolja, smatraju župani, barem kako bi se ublažile moguće posljedice ovakve odluke o podjeli Hrvatske.

Ples