ronitelji

  • September 6, 2012
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Projekt karlovačkog Ronilačkog kluba „Žabac” pod nazivom „Upozorimo zajedno” prošao je na natječaju Hrvatskih voda za sufinanciranje projekata nevladinih udruga, vezanih uz pitanja upravljanja vodama. Ostvareni iznos donacije je 8.500 kuna. Sredstva su odobrena za projekt utvrđivanja i istraživanja ugroženosti domaćih svojti u Kupi, Korani i Mrežnici.

Cilj projekta je doprinijeti aktivnostima određivanja rasprostranjenosti i gustoće populacije invazivne vrste – signalnog raka s ciljem očuvanja zavičajnih vrsta karlovačkih rijeka. Naime, zanstvenici ne mogu vršama sa sigurnošću utvrditi da se rak nalazi na određenom dijelu riječnog toka jer manje jedinke lako izlaze iz vrše. Glavna uloga ronioca bit će da na preporuku znanstvenika prerone određene lokacije zbog dodatnog utvrđivanja prisutnosti signalnog raka.

Svi prikupljeni podaci bit će objedinjeni s podacima prikupljenim tijekom aktivnosti koje se provode u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Javnom ustanovom „Natura Viva” Karlovačke županije.

Zbog specifičnosti i važnosti projekta ideja je da se ove aktivnosti provode kontinuirano i slijedećih godina.