KABA

U Zagrebu održan 14. Zagreb Radio Fest

ZAGREB – Iako je sada već 14 Zagreb Radio Festa iza radioamatera, početak nije bio nimalo lagan. Jer morali su se podosta potruditi kako bi njihov rad bio prepoznat, ali radioamateri, veliki entuzijasti, kako kaže direktor Zagreb Radio Festa, Boris Vrbanović, od samog početka znali su što žele.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/radioamateri_1.mp3}

Upravo je danas 18 izlagača prikazalo svoje znanje i umjeće radioamaterizma. Za sve koji nešto žele prodati, mijenjati ili kupiti organizirana je prodaja rabljene opreme ispred natkrivenog prostora Doma tehnike. Ovaj sajam nikako ne zaostaje za bilo kojim Europskim sajmom jer na štandovima su predstavnici svjetski poznatih tvrtki izložili razne uređaje za radioamatre, ističe Vrbanović.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/radioamateri_2.mp3}

Bilo izrada radioamaterskih uređaja, antena ili razna natjecanja, motivi i interesi su različiti kod svakog pojedinca. No ono što je važno da mladi sve više pokazuju interes, a oni iskusniji, kaže Vrbanović, samo im prenose svoje znanje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/radioamateri_3.mp3}

Imedika

Veliku potporu sajmu daje i Hrvatska zajednica tehničke kulture u čijem sastavu djeluje Hrvatski radioamaterski savez. Otvorenju sajma bio je nazočan i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ante Markotić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/radioamateri_4.mp3}

Prije tri godine došlo je do suradnje radioamatera s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje za koju su prema NATO standardima radioamateri osmislili ALE sustav za krizne situacije. Sustav kontrolira računalo putem interneta, no ne ovisi o njemu, objasnio nam je predsjednik povjerenstva za krizne situacije Hrvatskog radioamaterskog saveza, Željko Herman.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/radioamateri_5.mp3}

Do sada je u sustav uloženo milijun kuna, no potrebno je obaviti edukacije operatera koji će nadgledati ovaj sustav i njime upravljati u kriznim situacijama. Hvale vrijedan projekt i dokaz da radioamateri vrijedno i kontinuirano rade i to ne samo za sebe, već za dobrobit svih nas. A za svoje natjecateljske uspjehe danas su dobili pojedinačna i klupska KV i UKV priznanja.

 

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/14._Zagreb_radio_fest/*{/rokbox}

Ples