U poniznosti prema Bogu, Marija nam treba biti uzor

KAMANJE – U Kamanju je u nedjelju svečanom misom i tradicionalnim proštenjem slavljeno Ime Marijino ili Mala Gospa. Uz mnoštvo vjernika iz Kamanja i okolice, i ove godine nazočili su i brojni hodočasnici iz susjedne Slovenije. Središnju misu predvodio je prečasni Nedjeljko Pintarić, upravitelj Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagebu.

Prečasni Pintarić je kazao kako danas na poseban način slavimo Ime Marijino u kojemu brojni teolozi pronalaze mnoštvo značenja – njih čak sedamdesetak. U izvornom imenu Mirjam koje je u nas prevedeno u Marija, nalazi se i najvažnije značenje – izraz majka.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/marija_1.mp3}

U osobi Blažene Djevice Marije, nastavio je prečasni Pintarić, primjećujemo da je ona ponizna službenica koja prihvaća Gospodina i njegovu zamisao da upravo Bog u svojoj ljubavi utjelovljuje svoga sina Isusa Krista koji, upravo po Blaženoj Djevici Mariji, postaje jedan od nas ljudi. Zato Mariju doživljavamo kao svoju majku, kao Bogorodicu koja itekako dobro razumije naše molitve i vapaje koje ne upućujemo samo njoj nego Kristu Spasitelju.

Prečasni Nedjeljko Pintarić potom se u homiliji zapitao što je istinska i staložena vjera. To je ona koja u svim trenucima prepoznaje Božji put i Božji poziv a na nama je da se odazovemo i da Božju milost prihvatimo kao sastavni dio života.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/marija_2.mp3}

Isus svima daje Blaženu Djevicu Mariju za majku i to nas ime treba ohrabriti kako bi imali poštenja prema svim našim majkama, poručio je Pintarić vjernicima u Kamanju, a posebice roditeljima uputio je poruku kako su oni prvi odgojitelji svoje djece. Sve ono što činite i pokuzujete svojoj djeci to će ona jako dobro vidjeti i preuzeti u svojem vladanju.

I mi kao Marijina djeca gledajmo u Mariju koja je po svojoj poniznosti i otvorenosti te Božjem suradništvu svima nama uzor. Neka nas i dalje hrabri i krijepi na našem putu kako bi istinski prepoznavali Krista kao spasitelja svijeta, kao onoga koji je svoj život darovao za sve nas i da bi nas upravo po uskrsnuću uveo u zajedništvo s Bogom, zaključio je homiliju u Kamanju prečasni Nedjeljko Pintarić.

ime_marija_2ime_marija_3