KABA

Ministar Jovanović smijenio ravnatelja karlovačke Prirodoslovne škole

KARLOVAC – Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović razriješio je dužnosti ravnatelja karlovačke Prirodoslovne škole, jer je to propustio učiniti Školski odbor. Utvrđeno je da je u srpnju, u prvom upisnom roku, u tu školu upisano 24 učenika koji nisu zadovoljavali uvjet minimalnoga bodovnog praga, propisanog za upis u četverogodišnji program, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Prosvjetna je inspekcija u Prirodoslovnoj školi, u nadzoru obavljenom u srpnju, utvrdila da ti učenici imaju umjesto minimalnih 36 između 28 i 35 bodova, te je školi zabranjen upis nezakonito primljenih kandidata i Školskom odboru predloženo razrješenje Damira Jakšića, ravnatelja te škole.

Budući da je Školski odbor odbio prijedlog inspektora, ravnatelja je razriješio ministar jer je svojim nezakonitim i neodgovornim postupanjem prekršio Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Ista situacija se dogodila i u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću, a ministar Jovanović je naložio prosvjetnoj inspekciji da preispita upise u svim srednjim školama u Hrvatskoj. Gdje god se utvrde nepravilnosti, odgovorni će biti sankcionirani, poručuju iz Ministarstva.