KABA

Predstavljena monografija “Rišem i pišem”

KARLOVAC – “Rišem i pišem” naslov je monografije o likovnom djelu akademskog kipara i slikara Josipa Diminića koja je sinoć predstavljena javnosti u Ilirskoj dvorani karlovačke Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić”. O knjizi su govorili autor karlovački novinar i publicist Nikola Perić i uime izdavača direktorica tiskare “Pećarić – Radočaj” Ivana Prahović. Nazočne na predstavljanju knjige pozdravio je i karlovački dogradonačelnik Dubovako Delić.

Druženje i suradnja Josipa Diminića i Nikole Perića počela je davne 1976. godine kada je bila i prva umjetnikova izložba “Zemlja Istra”, podsjeća Nikola Perić. Dodaje kako je Diminić sačuvao oko tri i pol tisuće crteža pa je za uvrštenje u monografiju odabrano oko 350 radova.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/diminic_1.mp3}

Nikola Perić dodaje kako je ipak najvećio dio posla u odabiru crteža za knjigu napravio sam umjetnik. Odabrao je ono što je smatrao likovno najkvalitetnijim. Josip Diminić nadovezuje se riječima kako ove, treće po redu monografije ne bi bilo da nema dugogodišnjeg prijateljstva s Nikolom Perićem ali i gradom Karlovcem.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/diminic_2.mp3}

Iako u 75. toj godini života, ovaj istarski umjetnik ne miruje. Priprema seriju portreta, glava i oblaka. Na tom projektu već je počeo raditi.


Ples