Karlovac se zažutio; počela 17. Filmska revija i 5. Four river film festival

KARLOVAC – Zahvaljujući Hrvatskom filmskom savezu i Kinoklubu Karlovac, naš grad od jučer ponovo, kao i svake jeseni, postaje središnje mjesto hrvatskog, ali i svjetskog srednjoškolskog filma. Sinoć su započeli sada već tradicionalni, 17. Filmska revija mladeži, na kojoj se prikazuju i natječu uratci domaćih srednjoškolaca, kao i međunarodna inačica toga festivala – 5. Four River Film Festival, u sklopu kojega posjetitelji i sudionici mogu pogledati filmove mladih iz cijeloga svijeta.

Za ovu priliku svoja vrata ponovo je barem na nekoliko dana ponovo otvorilo nekadašnje kino Edison.

Prvi koji su ušli kroz ta vrata i popunili sva mjesta najpoznatijeg karlovačkog kina bili su oni najmlađi. Njima je filmski dan počeo već u 10 i 30 ujutro kada je održana prva projekcija u sklopu programa Filmski 5+, u kojoj su klinci gledali Andersenove bajke. U svijetu Andersenove bajke uživalo je 350 djece.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/film_anketa.mp3}

U programu Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima svi filmoljupci poslijepodne su se upoznali s dva austrijska festivala, jedan bečki zvan Media literacy award i Youki iz grada Welsa. Ovi najinventivniji medijski projekti koji su napravljeni unutar europskih obrazovnih institucija predstavili su se i našim karlovačkim filmoljupcima i gostima iz svih 14 zemalja koliko će ih ove godine prisustvovati Reviji i Festivalu.

Prije samog predstavljanja srednjoškolci su se morali upoznati, a ekipa iz Revija i Festivala je taj dio htjela malo začiniti pa su osmislili speedating baš kao onaj koji ste gledali u filmovima. U stolicama jedni nasuprot drugih srednjoškolci su sjedili i u par minuta se predstavili jedni drugima i tako u krug.

film_otvorenje_1

Sinoć je u kinu Edison održano i svečano otvaranje Revije i festivala, kao i prve filmske projekcije.

Prošlogodišnja pobjednica Grand Prixa-a Revije i Festivala Sara Pedersen prerezala je filmsku vrpcu i žuto ludilo je i službeno stiglo u grad na četiri rijeke. Nakon otvaranja domaćine i goste zabavljao je mladi karlovački bend Pobuna kmeta Janka.

O prvim dojmovima sa svečanog otvaranja koje je proteklo malo šokantno nakon kratkog nestanka struje i sitnih poteškoća, ispričala je koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković i Vidaković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/film_otvorenje.mp3}

Marija je najavila i današnja događanja na Reviji i Festivalu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/film_cetvrtak.mp3}

film_otvorenje_3