Počinje Svjetsko prvenstvo u oranju u Biogradu; boje naše županije brani Marijo Spudić

BIOGRAD – 59. Svjetsko natjecanje u oranju od danas počinje u Biogradu.

Natjecanje se održava u organizaciji Svjetske oračke organizacije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Suorganizatori su Poljoprivredna savjetodavna služba i Hrvatska gospodarska komora.

Na natjecanju sudjeluju reprezentacije 31 zemlje svijeta te 61 natjecatelj u dvije kategorije. Procjenjuje se da će natjecanje popratiti 1.000 stranih gostiju, a očekuje se dolazak 20.000 posjetitelja u oba dana natjecanja.

Hrvatsku na ovom natjecanju predstavljaju dvojiva orača, Tomislav Kuharić u kategoriji premetnjaka i Marijo Spudić u kategoriji ravnjaka. Spudić stiže iz Barilovića i već je izborio mjesto na Svjetskom prvenstvu u oranju koje će iduće godine biti održano u Kanadi.

Tijekom dva dana prvenstva u Biogradu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina domaćin je i neformalnog sastanka ministara poljoprivrede Jugoistočne Europe koji će mu se pridružiti i na otvaranju. Očekuje se dolazak ministara i visokih predstavnika ministarstava Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Mađarske, Makedonije i Srbije.

Natjecanje će otvoriti predsjednik Ivo Josipović.