KABA

Ni kiša nije spriječila filmoljupce da napune kino Edison

KARLOVAC – Usprkos kiši koja je od jutra nemilosrdno padala u Karlovcu, drugi dan 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala u potpunosti je uspio. Od 9,30, kada je započeo, do sitnih noćnih sati trajao je dan tijekom kojeg su svi posjetitelji mogli uživati u projekcijama natjecateljskih filmova, Andersenovim bajkama, zanimljivom edukativnom programu, autorskim radovima mladog redatelja Daria Lonjaka te se na kraju pokazati svoje glasovne mogućnosti na karaokama.

Na drugoj festivalskoj projekciji natjecateljskog programa u Zorin domu prikazani su filmovi iz Belgije, Hrvatske, Slovenije, Španjolske i Velike Britanije, nakog čega su se gledatelji uz Dianu Nenadić, članicu selekcijske komisije mogli upoznati s autorima filmova koji su s publikom podijelili neke anegdote sa snimanja filmova.

I drugi dan nastavio se edukativni program. Ovaj put za mentore, odnosno voditelje filmskih i video družina u Knjižnici za mlade u okviru kojeg su se predstavile uspješne filmske udruge iz Hrvatske i Europe, koje se bave filmom i mladim ljudima: Station next iz Danske, TviBit iz Norveške, Screenagers iz Njemačke, a domaće boje branio je FKVK Zaprešić iz Zaprešića. Dok su voditelji izmjenjivali iskustva u radu sa talentiranim filmašima, u isto vrijeme za same autore organizirano je predavanje u Gimnaziji Karlovac. Član žirija iz SAD-a, David Whitt, profesor komunikologije na Sveučlilištu u Nebraski objasnio je svim filmoljupcima povijest kinematografije kroz par filmskih primjera s naglaskom na američku filmsku povijest. Sudionici su ostali zapanjeni kako i suhoparna povijest može biti itekako zanimljiva.

Prepuni Zorin dom sinoć je imao priliku vidjeti u sklopu programa Nekad leureati Revije, a danas?, četiri filma člana Kinokluba Karlovac, Daria Lonjaka.

Reakcije na projekcije bile su samo pozitivne.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/film_petak_1.mp3}

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/film_petak_2.mp3}

Danas su na rasporedu, od 18,30 sati, projekcije filmova iz Danske, Irske, Velike Britanije i Hrvatske, a navečer Večer producenta Ivana Kelave. Za glazbeni dio programa zadužena je DJ-ica Blagajnica hoće ići na more.