KABA

Škot i Francuz najbolji orači; naši 8. i 12. na svijetu

BIOGRAD – Andrew Mitchell iz Škotske i Yves Thievon iz Francuske pobjednici su 59. Svjetskog prvenstva u oranju koje je ove godine po prvi puta održano u Hrvatskoj. Natjecatelji u oranju svoje vještine su pokazali na parcelama tvrtke Vrana kod Biograda, a nastupili su natjecatelji iz 31 zemlje svijeta; 29 u kategoriji ravnjaka i 32 u kategoriji premetnjaka.

19-godišnji Škot Mitchell, najmlađi natjecatelj i ukupni pobjednik, dobio je i posebnu nagradu kao nova nada. Oba pobjednika od sponzora su dobila i nove traktore.

Naši predstavnici bili su iznimno uspješni i ostvarili su najbolje rezultate do sada. Tomislav Kuharić, iz Krapinsko-zagorske županije, osvojio je osmo mjesto u kategoriji pluga premetnjaka, dok je Marijo Spudić, koji je branio boje Karlovačke županije, 12. na svijetu u kategoriji pluga ravnjaka.

Spudić je prezadovljan postignutim rezultatom, te kaže da je i ovo natjecanje jedna vrsta pripreme za iduće koje će sljedeće godine biti održano u Kanadi.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/oranje_3.mp3}

Na natjecanju su se našle mnoge jake reprezentacije, kao Škotska, Irska, Norveška, Švedska i SAD, ali i manje poznati u ovom sportu kao što su orači iz Kenije. Najviše zanimanja gledatelji su pokazali za reprezentacijom Kosova, koja je prvi put sudjelovala na jednom ovakvom svjetskom natjecanju. Svoje dojmove ispričao nam je član reprezentacije Kosova Bekim Hoxha.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/oranje_1.mp3}

Našeg predstavnika Marija Spudića u Biograd je došlo podržati najviše navijača, koji su iz Karlovca i Barilovića došli u čak tri autobusa. Potporu kao i uvijek daje i Karlovačke županija, a župan Ivan Vučić je dodao kako je siguran da će naši predstavnici uvijek imati potporu Županije, i u moralnom i financijskom smislu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/oranje_2.mp3}

Svjetsko natjecanje u oranju održano je u organizaciji Svjetske oračke organizacije (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Suorganizatori su Poljoprivredna savjetodavna služba i Hrvatska gospodarska komora.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/Biograd_oranje/*{/rokbox}

Ostatak galerije iz Biograda pogledajte na facebook stranici Trend [radija]!


omicron