Drugi festival speleološkog filma u subotu na Dubovcu

KARLOVAC – Speleološki odsjek Planinarskog društva Dubovac u subotu u Karlovcu organizira drugi po redu Festival speleološkog filma.

Speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni tek malom broju ljudi – speleolozima. Snimanje speleološkog filma je vrlo zahtjevan i složen projekt, ne samo zbog tehničkih problema vezanih uz to da se snima u mraku, već su podzemni prostori često ogromnih dimenzija, a i uvjeti snimanja (i transporta opreme za snimanje) su često tehnički zahtjevni i ometani raznim poteškoćama poput teško pristupačnih i za kretanje složenih kanala, prisutnosti vode, blata, specifičnih mikroklimatskih uvjeta i sl.

Zadnjih godina hrvatski speleolozi tijekom istraživanja velikih špilja i jama posvećuju posebnu pažnju snimanju u podzemlju. Za razliku od nekada kada se snimalo “tek uz put” tijekom istraživanja, danas se tome pristupa sustavnije. U snimanje odlaze ekipe koje su tada angažirane samo oko snimanja, obraća se pažnja na izbor lokacija i kadrova i snimanjem se prati dinamika speleoloških aktivnosti. Time speleološki filmovi prestaju biti tek niz snimki podzemlja, već imaju određenu dinamiku zbivanja, prikazujući speleološku aktivnost u punom smislu, ostavljajući pritom snimatelju i režiseru mogućnost umjetničkog doprinosa samom filmu.

Teme ovogodišnjeg festivala su speleološka istraživanja, znanost i speleologija, ekspedicije, biospeleologija, speleoronjenje, zaštita speleoloških objekata, te turistički aspekti speleologije. Festival speleološkog filma bit će održan u subotu na Starom gradu Dubovcu s početkom u 19,30 sati.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/speleo_fest/*{/rokbox}