KABA

Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze

KARLOVAC – Oboljeli od multiple skleroze Republike Hrvatske 26. rujna obilježavaju svoj Nacionalni dan. Tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine kada je 26. rujna uz prisustvovanje oboljelih od multiple skleroze i neurologa iz Rijeke i Zagreba osnovano prvo Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti Hrvatske. 

Imedika

Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava uslijed koje dolazi do smanjenja ili gubitaka funkcija te kod oboljelih osoba dovodi do razvoja određenog stupnja invaliditeta, a zahvaća osobe mlađe životne dobi, između 18. i 40. godine života. Mnoga pitanja vezana uz kvalitetu života osoba s multiple sklerozom, kako u svijetu, tako I u Republici Hrvatskoj, do danas su ostala otvorena.

Unatoč povećanom napretku i cjelokupnom poboljšanju na području zdravlja, mnogi oboljeli susreću se sa velikim nejednakostima u pogledu liječenja, njege i kvalitete života. To je posljedica širokog spektra čimbenika kao što su zemljopisna lokacija, životna i radna okolina i uvjeti, obrazovanje i prihod. Kako bi se borili protiv tih nejednakosti, potrebno je prikupiti informacije o čimbenicima koji su korijen problema. Stoga obilježavanjem ovog dana nastoje širiti svjesnost o ovoj teškoj bolesti, koju se još naziva “bolest s tisuću lica”.

Ples