KABA

Najbolji speleološki film Ekspedicija Lukina jama 2010

KARLOVAC – Drugi Festival speleološkog filma za vikend je održan u Karlovcu. Oko 150 prisutnih gledatelja, članova speleoloških udruga i zainteresiranih građana na festivalu je vidjelo 16 filmova u konkurenciji za nagrade i 5 van konkurencije. Ukupno je bilo 12 filmova iz Hrvatske, 5 iz Italije, 2 iz Slovačke, te po jedan iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Nagrada stručnog žirija dodijeljena je filmu Ekspedicija Lukina jama 2010 autora Darka Bakšića i Lovre Čepelaka iz SO PDS Velebit Zagreb, dok je nagradu publike dobio film Scenes from a village – Finding a cave autora Andrew Norrisa.

Speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni tek malom broju ljudi – speleolozima. Snimanje speleološkog filma je vrlo zahtjevan i složen projekt, ne samo zbog tehničkih problema vezanih uz to da se snima u mraku, već su podzemni prostori često ogromnih dimenzija, a i uvjeti snimanja (i transporta opreme za snimanje) su često tehnički zahtjevni i ometani raznim poteškoćama poput teško pristupačnih i za kretanje složenih kanala, prisutnosti vode, blata, specifičnih mikroklimatskih uvjeta i sl.

Teme ovogodišnjeg festivala bila su speleološka istraživanja, znanost i speleologija, ekspedicije, biospeleologija, speleoronjenje, zaštita speleoloških objekata, te turistički aspekti speleologije.

speleofilm_dubovac2