sk_1

KARLOVAC – “Putovima Oluje po Sisačko-moslavačkoj županiji” naziv je studijsko-edukativnog putovanja kojim su se članovi Udruge pripadnika 110. brigade Hrvatske vojske iz Karlovca upoznali s neprijateljskom agresijom ali i obranom od 1991. do 1995. godine na tom dijelu Hrvatske.

Četrdesetak sudionika ovog putovanja doznalo je detalje o počecima agresije na Viduševac, Glinu, Petrinju, Sisak i Komarevo. O tome su govorili nekadašnji pripadnik gardijske brigade Gromova umirovljeni bojnik Davor Smuđ, zatim predsjednik petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Uprave šuma u Sisku Damir Prpić.

Davor Smuđ je karlovčanima pojasnio ulogu prvih branitelja, pripadnika MUP-a, potom Zbora narodne garde sredinom 1991. godine te gardijske brigade “Grom” na najosjetljivijem bojištu Banovine i Korduna. Tu je bila obrana najznačajnijeg operativno-strateškog prostora Hrvatske koji je obuhvaćao trokut Zagreb – Sisak – Karlovac. Borbeno se djelovalo u obrani Sunje, Blinjskog Kuta, Komareva, Siska, Petrinje, Gline, Topuskog i Viduševca, pa sve do konačne Vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Tijekom boravka na Sisačko-moslavačkom području, članovi Udruge 110. brigade zapalili su svijeću i položili cvijeće na spomenik palom karlovčaninu Damiru Pintaru. Kod spomenika su bili i njegovi roditelji, otac Petar i majka Katarina te predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Posjetili su i župnu crkvu Svetog Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu, uništenu u početku agresije, ali i obnovljenu nakon Domovinskog rata. Tu ih je dočekao župnik fra Juro Stipić.

Nakon obilaska Petrinje, Siska i Komareva, druženje je završeno kod Brezovice. Razmjenjeni su pokloni između Karlovčana i Siščana i dogovorena buduća suradnja.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/skmos/*{/rokbox}