KABA

Karlovac do sredine iduće godine bez minske opasnosti

KARLOVAC – Do sredine sljedeće godine Karlovac bi trebao biti grad bez minske opasnosti. Naime, najnovijim projektom “Razminiranje na ratom pogođenim područjima” vrijednim 2,65 milijuna eura, razminirat će se dio naselja uz Kupu u kojima još uvijek postoji opasnost od mina. Karlovačka županija u potpunosti bi trebala biti razminirana do 2019. godine.

17 godina nakon završetka rata Karlovac će konačno moći prodisati punim plućima, rekao je gradonačelnik Damir Jelić prilikom prezentacije ovog projekta. U Karlovačkoj županiji 1995. godine bilo je 150 tisuća km² minski sumnjivog područja, 32 km² miniranih, a procjenjuje se da je bilo oko 30 tisuća protutenkovskih mina. Od tada do danas dogodila su se 182 minska incidenta, stradale su 264 osobe, od kojih 60 smrtno. Danas u županiji ima 65 kilometara četvornih minski sumnjivog prostora, te 15 četvornih kilometara miniranog područja.

Ove godine županija je za razminiranje izdvojila 350 tisuća kuna svojih sredstava. Ovaj projekt od izuzetne je važnosti za našu zemlju, čulo se prilikom predstavljanja.

Nove mogućnosti i sredstva za razminiranje otvaraju se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, koja je i do sada najveći donator.

Ovim projektom vrijednim 2,65 milijuna eura razminirat će se 2,7 km² na područjima grada Karlovca, kao što su naselja Ribari, Lemić Brdo, Miletino Brdo i Mekušanski Lug, te općine Lainja, Barilović, Generalski Stol i Josipdol.

Ples