Razvojna agencija i vatrogasci zajedno do europskog novca

KARLOVAC – Razvojna agencija Karlovačke županije Karla pružala je tehničku pomoć u pripremi projekata za prvi natječaj za strateške projekte u okviru IPA Adriatic programa čiji je prvi dio završio 02. studenog slanjem projektnih sažetaka za projekte vrijednosti od 5 do 12 milijuna eura. U jedan od projektnih prijedloga pod nazivom „Požar pod kontrolom” kao partner uključena je i Javna vatrogasna postrojba Grada Karlovca zajedno sa 14 predstavnika iz 7 zemalja od kojih 8 sudjeluju u Jadranskom program.

Ako projekt bude odobren karlovački vatrogasci će sudjelovati u pilot projektu realizacije sustava hitne reakcije u slučaju šumskih požara i kriznog upravljanja kroz uporabu inovativne informatičke i komunikacijske tehnologije a vrijednost aktivnosti na našem području iznosila bi oko 490 tisuća eura. Konkretna oprema koju bi naša Javna vatrogasna postrojba Grada Karlovca mogla dobiti bi bila meteorološka stanica s kamerom, stanica sa senzorima, senzori za dojavu požara, bespilotna letjelica, terenski automobil i osoblje koji bi se nabavili navedenim sredstvima.

Razvojna agencija Karlovačke županije također je kao partner uključena u još dva projekta u istom programu. U projektnom prijedlogu RAISING čija je tema održivi turizam “Karla” je partner zajedno sa Javnom ustanovom „Natura Viva”. Razvojna agencija partner je i u projektu ASSETS R&D koji se odnosi na podršku dionika iz jadranskog područja gospodarskom razvoju. Vrijednost svih projektnih prijedloga veća je od 5 milijuna eura i vodeći partneri u svim spomenutom projektima su Talijani.